You are viewing an unstyled version of this page. Either your browser does not support Cascading Style Sheets (CSS) or CSS styling has been disabled.

Kiáltás az egységes ETCS szabványokért

Kiáltás az egységes ETCS szabványokért


Szokatlanul éles vita bontakozott ki tavaly az InnoTrans kiállításon az ERTMS témakörében. Az International Railway Journal 2006. novemberi számából szemeztünk.

Hartmut Mehdorn (képen), a Német Vasutak (DB) szókimondó vezérigazgatója – megfelelve már ezidáig is megalapozott hírnevének – élesen bírálta a beszállítókat amiatt, hogy nem egyeznek meg egy közös, valóban egységes ETCS szabványban. Tette mindezt a 2006 évi InnoTrans-on: „Az ETCS nem azon az úton halad, amelyet mi szeretnénk. Továbbra sincsen egységes ETCS. Nem tudjuk milyen is lesz a végleges rendszer, márpedig ebben az esetben csak egy dolgot tehetünk, a fékre kell lépnünk. Szükségünk van egy egységes szabványra, amit egyetlen ország sem bírálhat felül” – mondta Mehdorn.
Philippe Mellier, az Alstom cég közlekedési divíziójának alelnöke válaszában elmondta, hogy az ERTMS üzemszerűen működik a Róma-Nápoly nagysebességű vasútvonalon Olaszországban. Hozzátette: „ha rögzíteni tudjuk a szabványokat, akkor meg kell tennünk. A probléma azonban az, hogy amennyiben a megrendelő olyan rendszert kér, amely nem teljes egészében interoperábilis, a beszállítónak rendelkezésére kell állni. Nem vagyunk ostobák, és le fogjuk szállítani a megrendelést így is, de az az operátorokon áll, hogy elfogadjanak egy egységes szabványt.”
Hans Schabert, a Siemens Transportation Systems elnöke ugyancsak az operátorokra hivatkozott a megegyezés kapcsán. André Navarri, a Bombardier Transportation elnöke elmondta, hogy megérti Mehdorn csalódottságát. „Azt gondolom, a dolgok jó irányban haladnak, az ERTMS működik” – tette hozzá.
Wolfgang Tiefensee, német közlekedési miniszter a szenvedélyes vita lezárásaként elmondta: „gyorsan ki kell alakítani egy egységes szabványt, s azt rögtön kötelezővé is kell tenni annak érdekében, hogy ne pazaroljunk el feleslegesen pénzeket. Úgy gondolom, jó úton haladunk, de fel kell gyorsítanunk a tempót.”

Vissza a cikkekhez

Lap teteje